Producătorul de aluminiu ALRO a anunțat la finele săptămânii trecute rezultatele financiare preliminare consolidate și separate pentru anul 2024, datele indicând o cifră de afaceri de 3,4 miliarde RON, cu 20% mai mare față de 2023. Grupul ALRO a atins un EBITDA pozitiv de 369 milioane RON în 2024, comparativ cu un EBITDA negativ de 164 milioane RON în 2023. În 2024, grupul a avut un profit net consolidat de 5,7 milioane RON, după o pierdere netă de 561,7 milioane RON în anul anterior.
Producția de aluminiu lichid din deșeuri reciclate s-a dublat
Reprezentanții grupului au transmis că rezultatele operaționale „robuste” vin pe fondul creșterii volumului de vânzări de produse cu valoare adăugată mare. Vânzările de produse procesate din aluminiu au crescut cu 30% pe an, în timp ce vânzările de produse din aluminiu primar au crescut cu 19% pe an. De asemenea, producția de aluminiu lichid din deșeuri reciclate s-a dublat față de anul precedent, impactând pozitiv costurile totale și compensând parțial tarifele ridicate la energie.
Investițiile în diversificarea portofoliului de produse și optimizarea costurilor globale, inclusiv punerea în funcțiune a unității de ultimă generație de prelucrare a aluminiului, CUTSMART SYSTEMS, au contribuit de asemenea la rezultatul pozitiv.
Tot în 2024, producătorul de aluminiu de la Slatina a lansat o nouă identitate vizuală, evidențiind transformarea ALRO în ultimii 20 de ani și rezultatele investițiilor de peste 900 de milioane USD în tehnologie, eficiență și reducerea amprentei de mediu.
„Rezultatele financiare pentru anul 2024 sunt efectul direct al viziunii noastre clare pe termen lung, concentrată pe investiții strategice care au dus la extinderea portofoliului de produse, cu accent pe cerințele clienților. Acest lucru, împreună cu inițiativele stricte de control al costurilor, au contribuit la îmbunătățirea performanței noastre”, a declarat Marian NĂSTASE, președintele Consiliului de Administrație al ALRO. „Deși condițiile generale ale pieței rămân provocatoare, suntem încrezători că ne-am poziționat corect pentru a putea crește în continuare, într-o manieră durabilă, pe termen lung”, a adăugat Marian NĂSTASE.
Prețul energiei electrice continuă să pună presiune pe costurile de producție
Cotația aluminiului a crescut în 2024 față de 2023, cotația LME (London Metal Exchange) la trei luni majorându-se cu 7,5%, până la 2.457 USD/tonă, față de 2.285 USD/tonă în 2023.
Îmbunătățirea cererii pentru aluminiu procesat și pentru aluminiu primar și reducerea de dobânzi implementată atât de către FED (Federal Reserve), cât și de către ECB (European Central Bank), au dus la cotații și prime mai mari. Pe de altă parte, piața de electricitate din România a înregistrat cotații de 550-565 lei/MWh, cu un preț mediu pentru 2024 pe piața pentru ziua următoare de 515 lei/MWh, continuând să pună presiune asupra costurilor totale de producție, spun reprezentanți companiei. Se așteaptă o ușoară creștere a cererii din industriile europene cheie, cum sunt sectoarele de inginerie generală, aeronautică și auto, precum și din piața nord-americană, din cauza taxelor majorate aplicate furnizorilor chinezi. Cu toate acestea, impactul deplin al noilor taxe vamale impuse de SUA asupra produselor UE nu a fost încă determinat, atenționează compania.
Investiții de 24 milioane USD în îmbunătățirea eficienței energetice, aprobate în 2024
Vânzările de aluminiu ale Grupului ALRO au crescut semnificativ în 2024, ca urmare a îmbunătățirii mixului de produse și a cererii mari de pe piețele internaționale. Vânzările de produse procesate din aluminiu au crescut cu 30% și vânzările de aluminiu primar cu 19%, iar aceste creșteri, coroborate cu investițiile în creșterea eficienței operaționale și cu un control strict al costurilor, au condus la rezultatele pozitive, atât operaționale, cât și nete al anului.
Creșterea capacității facilității de Eco-Reciclare a dus la o producție de aluminiu lichid, din deșeuri reciclate, de 92.076 de tone în 2024, față de 42.613 de tone în 2023, totodată scăzând consumul de energie electrică/tona de aluminiu.
În 2024, ALRO a aprobat un program de investiții în valoare de 24 milioane USD (aprox. 114 milioane lei) în îmbunătățirea eficienței energetice, diversificarea gamei de produse cu valoare adăugată, fabricarea de produse complexe care corespund cerințelor clienților din punct de vedere al dimensiunii, creșterea procentului de produse cu valoare adăugată mare în mixul de producție și reducerea amprentei de mediu. În același timp, strategia de vânzări și marketing a susținut programul de investiții tehnologice, concentrându-se pe potențiali clienți din domenii strategice precum aerospațial, inginerie sau auto.
ALRO este o subsidiară a Vimetco PLC (Republica Cipru), un producător global de aluminiu primar și prelucrat integrat vertical. Structura acționarilor ALRO este: Vimetco PLC (54,19%), Pavăl Holding (23,21%), Fondul Proprietatea (10,21%) și alții (12,39%).
Din Grupul ALRO fac parte următoarele companii: ALRO S.A. – producătorul de aluminiu, Alum S.A. – producătorul de alumină, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding și de management, Vimetco Trading – vânzări de aluminiu si CCGT- Power Ișalnița – asociat.