miercuri, aprilie 23, 2025
Acasăultima oraALRO: Liderii și instituțiile UE trebuie să promoveze #CleanIndustrialDeal

ALRO: Liderii și instituțiile UE trebuie să promoveze #CleanIndustrialDeal

Reprezentanții ALRO atrag atenția că viitorul industrial al Europei depinde de pașii concreți pe care liderii și instituțiile Uniunii Europene îi fac în această perioadă pentru a menține Europa competitivă.
Într-un mesaj postat pe LinkedIn, ALRO îndeamnă liderii UE care se reunesc la Bruxelles, în perioada 20-21 martie, pentru a discuta despre competitivitate, să adopte „măsuri îndrăznețe și decisive pentru a pune în aplicare #CleanIndustrialDeal”.
Încă de la Summitul Industriei Europene din februarie 2025, în care s-a discutat Declarația de la Anvers, Marco Mensink, directorul general al Cefic (Consiliul European al Industriei Chimice) a atras atenția în timpul evenimentului că este nevoie de toată puterea, îndrăzneala și curajul Comisiei Europene pentru a fi puse în practică acțiunile rămase, arată reprezentanții ALRO. „Când spunem acțiuni, ne referim la acțiune, nu la strategii, politici sau planuri. Nu lăsați nicio piatră neîntoarsă și încălcați toate tabuurile. Avem nevoie ca situația să se schimbe”, a spus Mensink.
Cefic a solicitat atunci ca toate noile inițiative ale UE să fie evaluate în funcție de următoarele criterii: mențin Europa sigură și independentă, reduc prețurile la energie, ușurează sarcina administrativă a întreprinderilor, atrag investiții în Europa, creează piețe pentru produse durabile și protejează locurile de muncă de calitate în Europa? Dacă răspunsul la oricare dintre aceste întrebări este nu, factorii de decizie din UE ar trebui să reconsidere și să revizuiască propunerea în consecință.
Noul raport #Deloitte transpune condițiile favorizante ale #AntwerpDeclaration în indicatori-cheie de performanță (KPI) pentru a asigura monitorizarea eficientă și progresele în ceea ce privește punerea în aplicare a #CleanIndustrialDeal.

Ce presupune CleanIndustrialDeal

Planul de acțiune pentru oțel și metale, CleanIndustrialDeal, își propune:
– asigurarea unei aprovizionări cu energie accesibilă și sigură pentru sector, prin promovarea acordurilor de achiziție de energie, atenuarea volatilității prețurilor energiei electrice, accesul mai rapid la rețea și creșterea utilizării surselor regenerabile de energie și a hidrogenului cu emisii scăzute de dioxid de carbon;
– asigurarea finanțării pentru decarbonizare și stimularea cererii de metale cu emisii scăzute de dioxid de carbon în achizițiile publice. Circularitatea va fi promovată prin promovarea cererii de oțel și aluminiu reciclat și prin asigurarea faptului că deșeurile disponibile pot rămâne în Europa, pentru Europa;
– protejarea și extinderea capacităților industriale ale Europei. O nouă măsură pe termen lung pentru menținerea garanțiilor actuale a oțelului va fi propusă înainte de sfârșitul anului 2025.
La reuniunea Consiliului European din 20-21 martie 2025, liderii europeni vor discuta despre provocările complexe cărora UE trebuie să le răspundă, pentru a-și consolida competitivitatea și a-și spori autonomia.

RELATED ARTICLES

ARTICOLE POPULARE