România, risc mare de dezindustrializare! Marian Năstase (ALRO SLatina): „Am închis 60% din electroliză”

0
92

Asociația Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC) avertizează că România prezintă un risc mare de dezindustrializare. Menținerea unui preț crescut la energie pune în dificultate marii consumatori, iar efectele se traduc într-un declin accentuat al deficitului comercial, trei sectoare industriale fiind puternic afectate. Firmele din România luptă pe piață cu competitori din UE care beneficiază de compensații consistente, avertizează ABIEC.

Marii consumatori de energie din România generează afaceri de peste 4,5 miliarde de euro și plătesc peste 336 de milioane de euro anual către stat, spune studiul ABIEC, în condițiile în care aceste companii plătesc cu 75% mai mult pentru energie decât competitorii din țările care au luat măsuri de compensare. Vorbim de companii precum Alro Slatina, Arcelor Mittal România, Liberty Galați, Tenaris Silcotub, Romcim, Azomureș, BA Glass și Saint-Gobain România, care au un consum de energie de aproximativ 10% din totalul produs în România.

„În decembrie 2021 am închis 60% din electroliză pentru că altfel factura la energie ar fi fost mai mare decât cifra de afaceri”, a precizat Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al ALRO Slatina. Producătorul de aluminiu ALRO S.A. era la acel moment cel mai mare consumator de energie electrică din România, iar creșterea prețului energiei electrice la un nivel nesustenabil a pus compania în situația de a adopta măsuri fără precedent.

„ABIEC solicită compensarea costurilor excesive cu energia pentru anii 2022 și 2023, pe baza consumului actual sau anterior (dinaintea crizei energetice), sprijin pentru decarbonizarea proceselor de producție industrială și pentru investiții în eficiență energetică – planificate sau efectuate, compensarea costurilor de conservare și de redeschidere a unor linii de producție închise din cauza costurilor excesive ale energiei și definirea unor scheme de suport complementare specifice, adresate marilor consumatori industriali, pentru a stimula investițiile noi în producție, prin alocarea unor bugete dedicate din fondurile disponibile (Fondul de Modernizare, realocarea Fondurilor Europene neutilizate în anii precedenți etc)”, transmite ABIEC, prin intermediul unui comunicat de presă.

Doar cu oferirea acestui sprijin industria României va putea concura în condiții similare cu cea a Europei și cea de la nivel internațional, avertizează Asociația Marilor Consumatori.

sursa: euroolteniainfo.com