Fostul primar al municipiului Caracal, trimis în judecată

0
73

td_module_19_content_excerpttd_module_19_content_excerpttd_module_19_content_excerpttd_module_19_content_excerpttd_module_19_content_excerpt

Fostul primar al municipiului Caracal, care după încheierea mandatului a preluat conducerea Spitalului Municipal Caracal, a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție comise în pandemie. Liviu Radu este acuzat că, împreună cu directorul financiar-contabil al spitalului, ar fi acordat necuvenit stimulente de risc unor angajați ai spitalului care nu au lucrat efectiv cu bolnavii diagnosticați cu COVID-19. Alți angajați, cărora li se cuvenea stimulentul respectiv, ar fi fost, în schimb, privați de acest drept. Spitalul în fruntea căruia se aflau cei doi inculpați era desemnat la acel moment spital suport-COVID-19, tratând aproape exclusiv această patologie.

Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova a anunțat miercuri, 22 noiembrie 2023, că fostul manager al spitalului Liviu Radu și fostul director financiar Marian Mitran au fost trimiși în judecată, sub control judiciar. Radu este acuzat de: abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; abuz în serviciu; fals intelectual, în formă continuată; complicitate, sub forma participației improprii, la folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. La rândul său, fostul director financiar-contabil Marian Mitran va fi judecat pentru: abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; fals intelectual, în formă continuată; complicitate, sub forma participației improprii, la folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

136 angajați ai spitalului au primit stimulente, deși nu au îngrijit bolnavi de COVID-19.

„În perioada decembrie 2020 – martie 2021, în contextul aprobării unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, inculpatul Radu Dumitru Liviu împreună cu inculpatul Mitran Marian ar fi întreprins mai multe demersuri pentru obținerea în mod ilegal a unor fonduri europene, sub forma unor stimulent de risc, și ulterior au dispus în mod abuziv de sumele respective.

În conformitate cu dispozițiile legale, în vigoare în acea perioadă, putea beneficia de stimulentul de risc întreg personalul medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cadrul furnizorilor de servicii medicale aflaţi în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, cum a fost și Spitalul Municipal Caracal, cu condiția ca aceste persoane să fi activat în timpul stării de urgenţă și să fi avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19, ori dacă persoanele respective au fost confirmate cu COVID-19 în urma activităţii desfăşurate.

Concret, în contextul de mai sus, cei doi inculpați ar fi întocmit și semnat mai multe documente în care ar fi fost inserate date care nu ar fi corespuns realității, pe care ulterior le-ar fi înaintat către Casa Națională de Asigurări de Sănătate în vederea decontării”, spun procurorii DNA.
În urma documentelor prezentate, Spitalul Municipal Caracal a primit 740.000 lei din fonduri europene. Aproape jumătate din acești bani au fost folosiți pentru a acorda necuvenit stimulente către 136 angajați, valoarea acestor stimulente fiind de 326.250 lei.

„În aceeași perioadă, cu încălcarea prevederilor legale, inculpatul Radu Dumitru Liviu nu ar fi dispus acordarea stimulentelor de risc (în valoare totală 45.000 lei) pentru un număr de 19 persoane îndreptățite să intre în posesia lor”, mai spun procurorii.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză, se mai precizează în comunicatul DNA.

În aceeași cauză, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării față de inculpata Ionescu Mihaela (directorul medical al spitalului la acea dată).

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”
, mai precizează DNA.

Sursa: euroolteniainfo.com

td_module_19_content_excerpttd_module_19_content_excerpttd_module_19_content_excerpttd_module_19_content_excerpttd_module_19_content_excerpt

Citeste tot articolul pe Read More