Comunicat de presă – Omagiu adus lui George Banu

0
213

Muzeul Cărții și Exilului Românesc îi aduce un omagiu lui George Banu, teatrolog, eseist și profesor universitar de studii teatrale, născut la data de 22 iunie 1943.
În anul 2022, domnia sa a donat instituției noastre o colecție personală, cu o mare valoare culturală, care s-a alăturat celorlalte colecții din domeniul teatrului, cinematografiei, artelor vizuale, colecții extrem de apreciate în special de specialiștii în domeniu, precum si de studenții de la teatru și cinematografie.

Renumit critic de teatru, eseist, profesor universitar, originar din Buzău, George Banu s-a stabilit în anul 1973 în Franța, unde s-a consacrat ca personalitate prolifică culturală, colaborator la numeroase reviste și publicații, profesor la Sorbona, președinte al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru în perioada 1994-2000. Este autorul a numeroase cărți de teatrologie în limbile română, franceză și germane, prezent în cele mai importante reţele și comunități ale teatrului internaţional, cu funcţii dintre cele mai înalte: preşedinte al Premiului Europa pentru teatru, ales de trei ori preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru.

Activitatea sa a fost recompensată cu importante distincţii: a primit de trei ori premiul pentru cea mai bună carte de teatru din Franţa, de două ori laureat al UNITER, primind în 2007 Premiul Prometheus pentru întreaga activitate. În 2014 a primit Marele Premiu al Academiei Franceze.
George Banu s-a bucurat de recunoaștere și în țara noastră, devenind membru de onoare al Fundației Culturale Române (1995), membru de onoare al Academiei Române (2006).

În semn de recunoaștere și apreciere, George Banu a primit numeroase titluri și distincții: Ordinul „Serviciu credincios“, acordat de Președinția României, Ordinul Național „Steaua României“ în grad de Comandor – 2002, Ordinul Artelor şi Literelor al Republicii Franceze – 2005, Ordinul „Mérite National“, acordat de statul francez – 2009, Ofițer al „Meritului cultural“ din Polonia, Distincția „Les palmes académiques“ – Franța, precum și titlul Doctor Honoris Causa, acordat de Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iași – 2005, Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din „I.L. Caragiale“ din Bucureşti – 2006, Universitatea de Arte din Târgu Mureș – 2012, Universitatea din Tesalonic – 2014, Universitatea din Craiova – 2016, dar și de alte universități din Italia și Grecia.

Fondul „George Banu” are o impresionantă valoare spirituală, documentară și memorială, volumele, documentele și obiectele purtând amprenta personajelor, actorilor, regizorilor sau a spațiilor, locurilor ce i-au marcat existența lui George Banu.

Colecția conține opere de referință în teatrologie, lucrări de istoria și teoria literaturii, beletristică în română și franceză, albume ilustrate sau cu fotografii, dosare personale, materiale audio și video ale unor spectacole notabile din lumea scenei, reprezentând o sursă bibliografică extrem de valoroasă pentru circuitul cultural autohton. Multe dintre aceste volume sunt cu autograf sau dedicaţie de la mari personalităţi, ceea ce le conferă şi valoare bibliofilă. Fondul „George Banu” mai conţine reviste, fotografii, documente, manuscrise, casete audio şi video cu înregistrările unor importante spectacole din România şi din Franţa. Ele întregesc nu numai imaginea exilului românesc din capitala pariziană, ci oferă şi o indispensabilă deschidere către receptarea teatrului şi a artelor vizuale din ultima jumătate de secol, deschidere mediată de acest adevărat laborator critic al reputatului teatrolog.

Profesorul emerit al Universităţii Sorbonne Nouvelle-Paris III şi autor al unor cărţi fundamentale, despre personalităţi ca Peter Brook (cu ediţii la celebrele Flammarion şi Seuil), Antoine Vitez (Gallimard) sau despre arta spectacolului în genere, George Banu îşi continuă, astfel, prin acest gest de generozitate, lecţia sa umanistă pentru cultura română.

Biroul de presă al Muzeului Cărții și Exilului Românesc