OLT: Slatina, cucerită de dansatori. A început „Călușul Românesc”, ediția a XXIV-a, cel mai mare festival-concurs de dans pentru copii

0
143

A început, la Slatina, a XXIV-a ediție a festivalului-concurs de dans „Călușul Românesc”. Participă 20 de ansambluri și formații din țară și aproximativ 60 din județul Olt, dar și două din străinătate (din Italia – Grupul Vatra, iar din Cehia – grupul de dansatori Vizovjanek).

Competiția de dans din acest an a început în mod oficial joi-seara, 4 iulie 2024. Tot joi a avut loc și parada portului popular, un moment al festivalului-concurs așteptat an de an de slătineni. Primii oaspeți ai acestei ediții au ajuns miercuri, 3 iulie 2024, la Slatina. Joi, încă de dimineață, au început demonstrațiile de virtuozitate, gazde fiind mai întâi inspectorii Inspectoratului Școlar Județean Olt. Dansatorii au ajuns ulterior la Primăria Slatina, unde de asemenea s-a dansat timp de jumătate de oră, iar seria mini-spectacolelor s-a încheiat la Consiliul Județean Olt.

Joi după-amiază s-a desfășurat parada portului popular, aproximativ 2.000 de copiii îmbrăcați în port tradițional deplasându-se pe ruta Esplanadă – Vâlcea – Parcul Tineretului.
„Nu e român ca olteanul”

Parada s-a încheiat cu un moment coregrafic special desfășurat în Parcul Tineretului, acolo unde toți participanții, și din Olt, dar și din țară și străinătate, au dansat oltenește, momentul intitulându-se „Nu e român ca olteanul”.

Prima seară de concurs s-a desfășurat pe scena amplasată în parcul Tineretului. Concursul continuă și vineri, 5 iulie 2024, gala laureaților fiind programată pentru sâmbătă. Iată ce puteți urmări în continuare în cadrul festivalului-concurs „Călușul Românesc”, ediția a XXIV-a:
Vineri, 05.07.2024

– ora 9,00 – 13,00 – Spectacol -concurs – Sala de spectacole a Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina
– ora 9,30 – 10,30 – Vizită și demonstrații artistice la sediul Prysmian Cabluri și Sisteme S.A.
– ora 11,30 – 12,00 – Întâlnirea festivă a reprezentanților tuturor formațiilor invitate cu oficialitățile județului, în Sala de festivităţi a Consiliului Județean Olt
– ora 17,00 – 18,30 – Concurs în sala de spectacole a Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina
– ora 18,45 – Spectacol-concurs pe scena construită în aer liber, Parcul Tineretului Slatina
Sâmbătă,06.07.2024

– ora 11,00 – 13,00 – Simpozion ”Obiceiuri și tradiții zonale”- Corabia
– ora 18,00 – Festivitatea de premiere – Gala laureaţilor
Duminică, 07.07.2024

– ora 09,00 – 12,00 – Vizite la edificii culturale din județul Olt pentru formațiile din țară

Festivalul „Călușul Românesc” a fost organizat pentru prima dată în 1999, iar în următorii ani numărul participanților a crescut. Palatul Copiilor Slatina este principalul organizator, Primăria Slatina și Consiliul Județean Olt susținând financiar evenimentul.