Tur de forță al premierului Marcel Ciolacu în SUA!

0
67

td_module_19_content_excerpttd_module_19_content_excerpttd_module_19_content_excerpttd_module_19_content_excerpttd_module_19_content_excerpt

New Yorkul ramâne orașul care nu doarme. Orașul în care totul este în forță, iar cei care nu fac față ritmului de viață intens de aici sunt aruncați în piesaj. Premierul roman Marcel Ciolacu și-a încheiat vizita în America la New York printr-un tur de forță, cum de altfel a fost întreaga vizită în Staele Unite, tur de forță în care s-a întâlnit cu alte nume mari ale politicii mondiale.

Euro Oltenia Info a avut șansa să aibă un corespondent la New York, chiar în zilele vizitei premierului în America, jurnalistul Ion Ghermănescu urmărind cu atenție atât întrevederile de la Washington, cât și pe cele din New York.

Primul premier român care vizitează SUA din 2016!

Desfășurată între 2 și 7 decembrie, aceasta a fost prima vizită oficială a unui premier din 2016 până în prezent. Premierul Marcel Ciolacu a fost însoțit în vizita de lucru în SUA de către miniștrii Luminița Odobescu (Afaceri Externe), Angel Tîlvăr (Apărare Națională) și Radu Oprea (Economie). Turneul american al premierului a început duminică cu o vizită la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington, unde a comemorat victimele genocidului din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Premierul s-a întâlnit apoi cu reprezentanți ai comunității românești din zona Washington-Virginia-Maryland, cu secretarul de stat american Antony Blinken, cu șeful Pentagonului Lloyd Austin și cu secretarul pentru energie, Jennifer Granholm.

Mulțumiri din partea lui Anthony Blinken

Cea mai important întâlnire a fost cea cu secretarul de stat SUA, Anthony Blinken. Ciolacu i-a mulțumit lui Blinken pentru ajutorul oferit de Statele Unite în recuperarea românilor aflați în Fâșia Gaza.

Ciolacu a mai spus că România a fost și va fi alături de Ucraina până când o să obțină victoria împotriva Rusiei și, totodată, premierul i-a transmis șefului diplomației americane ca „în afară de parteneriatul pe care îl aveți cu România, să avem întotdeauna în vedere Republica Moldova”. „E cea mai vulnerabilă țară din Europa după Ucraina, unde există un conflict armat, iar în Republica Moldova există un conflict și un război hibrid asupra președintei Maia Sandu și asupra unui guvern democratic”, a precizat șeful PSD.

Blinken a spus la începutul întâlnirii cu Ciolacu și miniștrii care îl însoțesc în vizita în SUA că „România este și a fost un partener foarte apropiat și un aliat foarte valoros și lucrăm foarte strâns împreună pentru unele dintre cele mai importante provocări ale timpului nostru”. Secretarul de stat american a adăugat că SUA este recunoscătoare pentru acest parteneriat, mai ales în actualul context, al agresiunii rusești în Ucraina.

”Suntem recunoscători României pentru ajutorul acordat Ucrainei și pentru cooperarea la Marea Neagră. Țările noastre cooperează îndeaproape și în chestiuni civile, vom colabora foarte strâns și în viitor, iar efectele se vor vedea în progrese ce vor urma”, a afirmat Secretarul de stat al SUA.

România va aloca, în continuare, 2,5 % din PIB pentru Apărare

La întâlnirea cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin, premierul român a dat asigurări că România își va menține alocarea de 2,5% din Produsul Intern Brut pentru Apărare și a susținut nevoia unei cooperări sporite cu SUA în domeniul militar și de securitate, precum și a unui angajament economic puternic. De altfel, înainte de a pleca în SUA, Guvernul a anunțat că premierul Ciolacu va discuta cu partenerii americani despre avansarea proiectelor economice comune, fără să le numească, și despre creșterea investițiilor americane în România.

Lloyd Austin a remarcat eforturile făcute de România pentru stabilitatea în regiune, afectată de invazia rusească în Ucraina, și pentru modernizarea echipamentelor din domeniul apărării, al infrastructurii militare și al consolidării cibernetice.
Tot despre cooperarea bilaterală în materie de apărăre și contribuția SUA la securitatea Mării Negre pe flancul estic al NATO a vorbit cu omologul său american și ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr. De securitatea Mării Negre spune și premierul român că ar fi fost motivat pentru a face vizita în SUA, dezmințind astfel orice intenție motivată electoral.

Întâlnire cu reprezentanții Google

Marți, Ciolacu a avut întâlniri cu congresmeni și șefi de comisii din Congresul american și discuții cu reprezentanții Google și ai Lockheed Martin, de la care România a achiziționat avioanele F-16.

„M-am întâlnit astăzi cu conducerea marii companii tehnologice Google şi am discutat despre oportunitatea unor investiţii majore în centre de date şi servicii de cloud pentru infrastructura informatică a statului român. Avem la dispoziţie miliarde de euro din fonduri europene pentru creşterea accesului la servicii publice de calitate prin digitalizarea sistemului informatic guvernamental”, a scris, marţi seară, pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu.

El a susținut că România are nevoie de parteneri de anvergura Google pentru a construi un sistem modern şi eficient, pentru că „românii să nu mai fie puşi pe drumuri la zeci de instituţii, astfel încât să putem reduce evaziunea fiscală şi să putem creşte colectarea la buget”. Ciolacu s-a întâlnit și cu șefii companiei Lockheed Martin, cea de la care vom achiziționa avioanele F16. România ar putea obține un contract de mentenanță la Aerostar, pentru ca întreținerea și reparațiile capitale ale aeronavelor să se facă în România.

„În acest moment se votează şi bugetul Apărării SUA unde pentru prima oară este prinsă securitatea la Marea Neagră şi normal că ne dorim să fie prins şi acest proiect deja convenit de Congresul SUA şi invocat şi în cadrul întâlnirii de la Vilnius de către preşedintele Biden. Ce mă bucură este că toţi congresmanii cu care ne-am întâlnit înţeleg situaţia dificilă prin care trece şi România şi toată lumea ne mulţumeşte pentru suportul pe care l-am oferit atât Ucrainei cât şi Republicii Moldova”, a declarat Marcel Ciolacu.

Discuții cu secretarul general al ONU

Marcel Ciolacu s-a deplasat miercuri la New York pentru o altă întâlnire importantă, cea cu secretarul general al ONU, Antonio Guterrez, și cu Dennis Frances, președintele Adunării Generale a ONU. ”Susținem leadership-ul și viziunea dumneavoastră, reflectată în agenda noastră comună, asupra viitorului cooperării globale printr-un multilateralism incluziv și eficient, care să însemne o solidaritate reînnoită între popoare și generațiile viitoare, un nou contract social ancorat în drepturile omului, o mai bună gestionare a bunurilor comune esențiale și bunurilor publice globale în beneficiul tuturor, în mod echitabil și durabil”, a subliniat premierul României în fața secretarului general al ONU, António Guterres.

Premierul Ciolacu a exprimat sprijinul ferm din partea României pentru eforturile de reformare a ONU. Premierul României a apreciat că 2024 va fi un an esențial pentru organizația mondială, îndeosebi prin prisma necesității de a asigura un rezultat ambițios al Summit-ului Viitorului, test major, revelator pentru capacitatea statelor membre de a lucra împreună în mod eficient.

António Guterres a felicitat România

La rândul său, António Guterres a felicitat România pentru rolul major pe care l-a avut în sprijinirea refugiaților ucraineni și în prevenirea unei crize alimentare la nivel mondial, prin facilitarea tranzitului de cereale din Ucraina către piețele globale. De asemenea, a remarcat mobilizarea de ajutoare umanitare românești pentru populația civilă din Gaza și a menționat potențialul României în normalizarea situației din regiune, prin prisma relațiilor amicale pe care le are atât cu Israelul, cât și cu statul palestinian.

A fost o vizită reușită a premierului român în Statele Unite, ținând cont reacțiile din partea americană. O vizită care arată un premier în continua mișcare, un premier care știe ce vrea și începe să conteze din ce în ce mai mult și pe plan internațional.

Sursa: euroolteniainfo.com

td_module_19_content_excerpttd_module_19_content_excerpttd_module_19_content_excerpttd_module_19_content_excerpttd_module_19_content_excerpt

Citeste tot articolul pe Read More