Locuințe noi pentru tinerii din Drobeta-Turnu Severin

0
44

Trei blocuri de locuințe pentru tineri vor fi construite la Drobeta-Turnu Severin, în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene, ale căror contracte au fost semnate astăzi. Imobilele vor avea 32 de garsoniere și 64 de apartamente și sunt destinate tinerilor cu vârsta între 18 și 35 de ani, care provin din comunități și grupuri vulnerabile.

Aproape 8 milioane de euro, fonduri europene, vor fi investite în construirea a celor trei blocuri de locuințe. Proiectul, finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență se va realiza pe un teren viran situat în zona Sălii Polivalente. Locuințele vor respecta standardul nZEB (nearly Zero – Energy Building) și vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pompe de căldură și sisteme inteligente de iluminat.

„Construcția va fi încadrată în categoria Nzeb, ca și sursă de încălzire vom discuta despre pompe de căldură, complementar vor fi panouri solare pentru apă caldă și panouri fotovoltaice pentru suplinirea necesarului de energie aferent pompelor de căldură. Din perspectiva termoizolațiilor vor fi soluții care asigură un consum minim de energie, sunt soluții moderne și optime, vor fi corpuri de iluminat cu LED, sistemul de iluminat în parcare va fi unul inteligent”
a transmis Vlad Mustață.

Practic, este vorba despre clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero și care produc o mare parte din energie din surse regenerabile. Odată cu acest proiect, primăria rezolvă una dintre cele mai mari probleme de la nivelul municipiului, aceea de a le asigura locuințe, tinerilor și familiilor cu mulți copii.

„Este o veste bună pentru tinerii severineni, cei fără posibilități. Căutăm de asemenea, pentru tronsonul al doilea, pentru următoarele blocuri de locuințe, să reușim să luăm dispensă pentru a da o parte din aceste apartamente și tinerilor care au mai multe posibilități, dar au nevoie de o locuință la început de drum. Vorbim aici de tineri medici și profesori care vin aici din alte județe, avem din Dolj, din Timiș, din Hunedoara, tineri care au nevoie de un sprijin în această perioadă a vieții lor”, a adăugat Marius Screciu, primarul orașului Drobeta-Turnu Severin.

Lucrările ar urma să înceapă de anul viitor iar termenul de dare în folosință a celor trei blocuri este de doi ani de la începerea acestora.