Vizită fulger pe șantierul tronsonului 1 al DEx12 Craiova – Pitești!

0
51

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, a efectuat, joi, o vizită fulger pe șantierul tronsonului 1 al Drumului Expres (DEx12) Craiova – Pitești. Aici lucrările au fost reluate la jumătatea lunii trecute, noul constructor, asocierea Ozaltin – Strade Bauunternehmung – Visio Construction Works, având un termen contractual de finalizare de 18 luni.

Antreprenorul și-a luat însă angajamentul că va finaliza tronsonul de 17,7 km din Dolj până la sfârșitul acestui an.

„Am fost într-o vizită neanunțată pe șantierul tronsonului 1 al Drumului Expres Craiova – Pitești, pentru a verifica mobilizarea noului antreprenor și progresul lucrărilor. Stadiul lucrărilor pe acest șantier este următorul: au fost reluate lucrările de terasamente în mai multe zone ale lotului; se lucrează la toate cele 15 structuri simultan, executându-se lucrări de la armare radiere până la realizarea cuzineților în vederea montării aparatelor de reazem; sunt forați, armați și turnați toți piloții aferenți nodului rutier cu DN65F (Centura de Nord Craiova), iar elevațiile sunt în curs de finalizare. Totodată, se execută lucrări și pentru 3 din 4 rigle aferente.

De asemenea, a început producția de grinzi prefabricate din beton, urmând a fi livrate toate cele 294 grinzi în șantier până la sfârșitul lunii aprilie, conform antreprenorului“, a anunțat, pe Facebook, Irinel Ionel Scrioșteanu.

Ce lucrări se execută pe șantierul tronsonului 1 al DEx12 Craiova – Pitești

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor a detaliat și lucrările care se execută în prezent pe tronsonul 1 al drumului expres Craiova – Pitești:

se execută lucrări de îmbunătățire a umpluturii de pământ cu liant hidraulic;
se execută stratul de formă;
au fost executate tronsoane experimentale pentru stratul de balast stabilizat cu liant hidraulic și a început așternerea acestui strat de la km 13+000 până la km 14+000;
se execută lucrări de colectare și evacuare a apelor pluviale și se realizează șanțurile betonate;
au fost finalizate lucrările de relocare a utilităților publice.

„Reamintesc faptul că pentru acest tronson au fost reluate lucrările de execuție în luna octombrie 2023, la 10 luni după rezilierea contractului cu antreprenorul inițial. Antreprenorul a mobilizat în șantier 247 muncitori și 136 utilaje și echipamente. Am solicitat suplimentarea numărului de muncitori și utilaje, mai ales pe zona de terasamente, întrucât vremea este favorabilă și se pot deschide mai multe puncte de lucru pe întregul amplasament al șantierului“, a mai menționat Irinel Ionel Scrioșteanu.

Valoarea contractului este de 439,29 milioane lei, fără TVA, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile. Durata contractului este de 18 luni. Tronsonul 1 Craiova – Robănești al Drumului Expres Craiova – Pitești are ca punct de început desprinderea din varianta de ocolire Nord a municipiului Craiova, iar ca punct final limita județului Dolj cu Olt. Traseul traversează teritoriile administrative ale localităților Craiova, Ghercești, Pielești și Robănești.

Asocierea Ozaltin – Strade Bauunternehmung – Visio Construction Works a preluat tronsonul 1 în octombrie 2023, la un grad de execuție de 57%, în prezent lucrările depășind 63% grad de execuție.